Wie wil importeren of exporteren krijgt met een complex woud van regelgeving te maken. Volgens Anne-Jelle Leegstra directeur van VN Douane BV is dat onvermijdelijk.

“Een mondiale stroom van halffabricaten, grondstoffen en eindproducten moet gereguleerd worden. Elk land hanteert daarbij, naast mondiale afspraken, zijn eigen regels. Wil je daar adequaat mee omgaan, dan moet je gedegen kennis van de materie hebben. Die specialisatie op logistiek internationaal niveau bieden wij. Wie ons inschakelt, geeft veel werk uit handen en voorkomt boetes en wachttijden.”

Al jarenlang, maar toch nieuw

Toen een aantal jaren geleden als zelfstandig ICT-specialist werd gevraagd het interne netwerk van VN Douane Agent op orde te brengen, kon hij zijn twee passies combineren. “Van jongs af aan was ik geïnteresseerd in logistiek. Later kwamen daar techniek en ICT bij. Ik startte daarin een eigen bedrijf. Zo kwam ik, al zo’n 22 jaar geleden bij dit bedrijf binnen. Ik ben nooit meer weggegaan.”

VN Douane Heerenveen

VN Douane Agent was toen al jaren de partner voor het internationale goederenverkeer van veel bedrijven. Als jong en gedreven ondernemer zag Anne-Jelle wel mogelijkheden voor vernieuwing en innovatie. Toen de kans kwam om het bedrijf over te nemen, pakte hij die met beide handen aan. “In juli ’21 was het zover. Een nieuwe start in een prachtig nieuw pand in Heerenveen en met een nieuwe naam: VN Douane Agent is nu VN Douane BV.”

Naar de klant toe en ontzorgen

Een nieuwe eigenaar, een nieuw pand, een frisse wind en groei. “Er zijn nieuwe mensen bijgekomen en we hebben ook al extra kantoorruimte ingericht voor zo’n tien werkplekken. We zien namelijk dat onze nieuwe aanpak, nieuwe klanten oplevert.”

Een belangrijke verandering is de inzet op klantcontact en volledige ontzorging. “We gaan naar de klanten toe. In het gesprek kom je erachter waar de verbeterpunten liggen. Kleine aanpassingen die de klant kan doen, leiden dan tot meer efficiëntie of tot hogere liquiditeit. Met een beroep op artikel 23, bijvoorbeeld, hoef je de BTW niet direct bij invoer te betalen, maar gespreid bij de kwartaalaangifte. Dat soort dingen kun je alleen doen als je het weet. Ook daarbij kunnen we helpen.”

Certificering van betrouwbaarheid

Beter, vlotter, makkelijker, dat zijn de doelen van VN Douane BV. “Daar hoort opleiden bij. Dat is een investering die zich makkelijk terugbetaald in verbeterde bedrijfsvoering.”

Ook de Authorised Economic Operator (AEO) certificering, die op de dag van de overname verkregen is, geeft belangrijke voordelen. “Zo’n certificaat bevestigd onze hoge kwaliteitsstandaarden. Het is, zeg maar, een betrouwbaarheidscertificaat en dat maakt dat passages vlotter verlopen.”

Douane-entrepot bij VN Douane

“In het tweede kwartaal van 2022 hebben we de vergunningen voor een entrepot rond. Vanaf dat moment kunnen bedrijven hier hun goederen opslaan. Dat kan een groot voordeel zijn als je bijvoorbeeld wel invoert, maar nog niet direct een afnemer hebt. Een bedrijf dat gebruik maakt van ons entrepot hoeft pas de heffingen te betalen als het product onze entrepot verlaat. Dat betekent een efficiëntere geldstroom en liquiditeit. Aangezien we ook de logistiek kunnen verzorgen vanaf de invoerlocatie naar ons entrepot, kunnen we volledig ontzorgen.”

ICT maakt veel mogelijk

Adequate afhandeling van import en export is afhankelijk, uiteraard, van kennis van regelgeving, maar ook van grote mate van betrouwbaarheid. “Zowel in de hantering van de officiële documenten en communicatie naar onze klanten als naar de douane helpt ICT ons. Het maakt de invoeraangiftes en uitvoeraangiftes eenvoudiger en er hoeven minder handelingen te worden verricht dan vroeger. Mede daardoor en door de inbouw van digitale checks wordt de kans op het maken van fouten kleiner. Uiteraard gaat het sneller.”

De naam is minder veranderd

De naamverandering van VN Douane Agent naar VN Douane BV is een kleine verandering. Vooral als je het afzet tegen de innovatieve ontwikkelingen die zich binnen dit bedrijf afspelen.

“Elk bedrijf verandert. De wereld verandert, regels veranderen en technische mogelijkheden veranderen. Dus wij veranderen mee. Er is ook continuïteit. Onze werkzaamheden bestaan nog steeds uit het ontzorgen van bedrijven bij import en export. Uiteraard wil je daarin steeds beter en vlotter je klanten bedienen. Hun vragen zijn voor ons leidend.” aldus Anne-Jelle Leegstra van VN Douane.

Artikel NoordZ 18 november 2021